Gör dig själv och naturen en tjänst

Bisyssla-400x600Bina är människans bästa vänner. Pollineringsarbetet som bin och humlor utför är nöd­vändigt för vår överlevnad. Tre fjärdedelar av det vi äter har sin grund i denna viktiga insats som inte kostar oss ett öre. Idag har allt fler förstått hur viktiga bina är för oss människor, och deras hälsa och hotet mot deras existens är en global ange­lägenhet. Vad kan vi göra för att förbättra den värld de delar med oss?

Vi kan bjuda in dem till våra trädgårdar! Det finns många biarter och alla är det ute efter nektar som vi kan ge dem genom att odla rätt sorts blommor. Eller varför inte ta steget och bli biodlare och skaffa några kupor? Då gör du din trädgård, ja, hela omgivningen en tjänst. Som belöning ramas året in av trevliga bisysslor och varje år kan du skörda kilovis med honung att ha till matlagning, te, bakning och kanske någon salva.

Jag har velat skriva en inspirerande och samtidigt praktiskt användbar bok för dig som är intresserad av bin och kanske vill börja bisyssla på en gång. Det betyder inte att du måste bli bi­odlare, det finns många andra saker du kan göra för att hjälpa våra pollinerande vänner. Du kan till exempel locka fler bin och humlor till din trädgård genom att bygga bon och odla växter som de tycker om. Blir du biodlare kan du glädjas åt stora honnungsskördar.

Vi behöver många fler biodlare. Jag ser hellre att vi får 100 nya biodlare med ett par samhällen på olika platser i Sverige än bara en biodlare med 100 bikupor på samma plats.

Boken ges ut på Bonnier fakta den 19 maj med vackra foton, tagna av Roland Persson och illustrationer av SaraMara.

Pressmeddelande från Bonnier Fakta

%d bloggare gillar detta: